lauantai 24. tammikuuta 2009

Eriskummallisuuksia


Kun saavuin tänne kakkoskotimaahani niin huomasin jotta: Täällä ei tunneta KUIVAUSKAAPPIA. Miten ihmeessä voi tulla toimeen ilman , mietin. Olen tullut...mutta tiskipöytää koristaa metallinen teline johon ladon sitten kippoja ja kapustoja kuivumaan. Lähes aina tiskiallas on ikkunan alla tässä maassa, senkin olen huomannut ;o)
Sauna on yhä useammalla kotonaan vaikkei suomeen ole yhteyksiäkään.Useimmiten kuitenkin sähkösauna. Yleisissä saunoissa en ole käynyt paitsi uimahallin yhteydessä. Sauna alue on erikseen ja siellä ollaan kuin ollaankin alasti sekä siihen kuuluu omat altaat. Jääkylmät sellaiset. Ainakin niissä uimaloissa joissa meikä on esiintynyt. Naisille oma sauna ja miesten on "pakko" mennä sekasaunoihin sitten.
Semmoinen juttu kuin rapaeteinen tai kodinhuoltohuone ovat myös harvinaisia muttei ihan olemattomia.
Lapsia ei missään nimessä nukuteta ulkona mutta kävelyllä kyllä käydään vauva vaunuissa. Niin ... missä se ero sitten lie? ;o)
Vauvoille ja pikkulapsille on keksitty tämmöinen kidutuspussi:
http://www.zewiundbebe-jou.ch/index.php?nav=schlafen&sub1=4&lng_ID=1
Siinä se lapsi sitten ON sängyssä ja pysyy.
Meille ei moista vempelettä hankittu koskaan mutta oletan että lapsi joka on tottunut sellaiseen myöskin kaipaa sitä sitten.. ??
Kansalaisella on lähes velvollisuus tämän tuosta äänestää maan tai kantonin asioista ja äänestyslappuja satelee meidänkin perheeseen nykyään kolmin kappalein kun esikko on täysi ikäinen. Äänestyslippujen kera saapuu vihkonen tai toinenkin joissa ajankohtainen asia selvitetään . Joskus NEIN on JA.
Armeijan kamppeet aseineen ovat jokaisella asevelvollisella kotona kaapissa tai kellarissa. ( vielä ) Armeijaa käydään noin 30 v asti ja siihen kuuluu jokavuotiset 3 vk kestävät kertausharkat sekä pakollinen ampumaharjoitus kerran vuodessa. Kun pääsee siviiliin niin siinä se sitten olikin. Silloin kun lapset olivat pieniä en ilahtunut ollenkaan kun isi poistui 3 vk per vuosi. Joskus alkuaikoina katosinkin suomeen sillä aikaa.
Jouluna ei joulupukki tuo lahjoja vaan jeesuslapsi( Christkind ) lentää avoimesta ikkunasta sisään JUURI kun lapset ovat isin kanssa ulkona..usein hän tuo jopa valmiiksi koristellut joulukuusenkin tullessaan. ( aika vahva tyyppi )
Alkoholin kanssa ei läträtä vaan se on nautinto aine ja kuuluu lähes jokapäiväiseen elämään viinin muodossa. Sikahumala on suomalainen sana.
Nuoriso kylläkin on päässyt alkopopsien makuun. Ne ovat kuin limonadia ja silti niistä saa humala tilan. Yhä nuoremmat myös täällä täydellisyyden keskellä ovat sen keksineet. 16 v saa virallisesti ostaa mietoja juomia ja tupakkaa.
Onhan näitä erilaisuuksia lisääkin ,nämä nyt tulivat mieleen.

9 kommenttia:

minna kirjoitti...

Täällä Saksassa (katolisissa osissa) on myös tuo Christkind-juttu. Musta se on ollut aina ihan käsittämätöntä. Lapsiparat! On joulupukkia, tonttua, Christkindiä, Nikolausta...aikamoinen sekamelska!

Marjut kirjoitti...

Tuosta nukutuspussista, olen sen täällä nähnyt käytössä ja en kyllä omille lapsilleni sellaista laittaisi. Oppiihan se lapsi siinä nukkumaan kun huudattaa tarpeeksi :/ ja tottuukin lopulta siihen. Minusta se vaan on sama kuin lapsen sitoisi sänkyyn no ei ehkä niin kova mutta kuitenkin:)

Meillä lapset myös ovat kuulleet niin joulupukin tuovan lahjoja kuin Christkindinkin, ja vielä Nikolaus siihen päälle ;) Ja sitten kuitenkin kysellään , mitäs haluatte mummilta, kummilta jne ;)

Viola kirjoitti...

Ohhoh. Kyllä on erilaisia tapoja eri mailla.
Jos täällä olisi pakko mennä joka vuosi kolmeksi viikoksi jonnekin kertausharjoituksiin, niin olisi lusmuja linnat täynnä.:D Suomessahan nuo kaiketi joutuvat kertausharjoituksista laistettuaan vankilaan istumaan muutamiksi viikoiksi siitä hyvästä.
Saako muuten Sveitsissä naiset käydä armeijaa ollenkaan?

elsi kirjoitti...

Kyllä siellä alkaa olla naisia jo jonkun verran. Nyt en osaa sanoa kuinka kauan he ovat jo saaneet osallistua... tuskin kauaakaan kun naisille osa kantoneissa saatiin ÄÄNIOIKEUSKIN vasta 80 luvun lopulla.

elsi kirjoitti...

Juu minna. ;o) Mä en päästänyt 6.12 sitä samichlausia meille ettei lapset mee sekasin . Meille tuli naapurin kiltti setä joulupukiksi niin kauan kun satu vielä eli meidän perheessä. Christchindli oli aivan outo meidän lapsille eskariin asti.
Samoin tuo että kummit ja mummit antaa lahjoja keksittiin selittää ettei joulupukki millään kaikkea ehdi itse ja lahjoista tasan yksi oli aina pukilta, loput hankki sitten juurikin kummit ja mummit.Pukkia auttaakseen toki.

Natjale kirjoitti...

Meillä poika keksi kysyä kavereilta, kumpi on tärkeämpi teille, Nikolaus vai Joulupukki. Kuulemma Nikolaus :-)

Kölnhän on myös katolista seutua, meillä kaksi nuorinta aloittivatkin koulu-uransa katolisessa koulussa. Poika kävi sitä 2,5 vuotta ja siinä tulivat tutuiksi saksalaiset joulu- ja karnevaaliperinteet.

Tykkäsin itse Saksassa siitä, että osattiin ottaa pimeän talven aikana ilokin irti pitämällä jos jonkinlaista juhlaa. Aina oli seuraava juhla odottamassa kulman takana, talvi meni niitä odotellessa :-D.

elsi kirjoitti...

Rikkauttahan se loppujen lopuksi on.
Todellakin.
Hyvä idea kysyä kavereilta.
Tuleeko hollannissa kenties joulupukki koteihin vai Christkind?
Ymmärtääkseni juuri hollantilaiset maahanmuuttajat aikoinaan toivat santa klaas juhlan ja hahmon ameriikkaan.( ? )

laurier kirjoitti...

Hauskaa, kun olen täällä ranskankielisessä Sveitsissä, enkä ollut kuullutkaan Christkindistä!
Meillä onkin kuivauskaappi! Tosin se on hankittu tänne varta vasten, kun perheeni 'suunnitteli' tämän talon. Tosin Ranskan mummo ei sitä vieläkään osaa käyttää...
Meillä on myös sauna, joka on aivan luksusta! Kun olen käynyt täällä yleisissä saunoissa, ne ovat olleet uikkarisaunoja, miehet ja naiset samassa. Se on aina hauskaa, kun olen tällainen parikymppinen tytönhupakko ja kun menee yleiseen saunaan, vanhat karvaset miehet kärvistelee ja lähtevät saunasta pois, kun minä vasta aloittelen fiilistelyä! Olen kyllä melkoinen saunaholisti.

Sinulla on hauska blogi, jatka ihmeessä! :) En ole itse ollenkaan ajatellut, että voisi kertoilla näistä Sveitsin 'kummallisuuksista' täällä. :)

elsi kirjoitti...

Tervetuloa laurier :o)
Minkäslainen otus siellä "kaukana" tuo lahjat?
Sauna meilläkin on . Ja oikein puulämmitteinen. Suomesta raahatun kiukaan voimin lämpenee kerran tai kaksi viikossa.