maanantai 12. tammikuuta 2009

Kaupoista

Aion olla urhea ja kirjoitella vain vaikka olenkin jo lopettanut tänne liiallisen kurkkimisen kommenttien toivossa.;o) se olikin rasittavaa.
Sveitsissä on kaksi nk. pääkauppaketjua. Migros ja Coop-
Migros ketjun perustaja aikoinaan päätti ettei hänen kaupoissaan myydä alkoholia eikä tupakkaa. Yhä tänä päivänä näin on marjat. M. on myös halvempi ja tuotteet usein omaa merkkiä. Vasta joku aika sitten alkoi tulemaan esimerkiksi Pepsi cola hyllyille. Suppea valkoima merkkituoteita kuitenkin .Kodinkoneet ja huonekalutkin omaa sarjaa. Coop taas myy varsinkin merkkituotteita ja kylläkin omia myös. Joku vuosi sitten jompikumpi keksi aloittaa oikein tosissaan "halpatuotteiden"markkinoinnin aivan omalla merkillä- Aikalailla huokeampia ovatkin M kaupassa M-Budget nimellä kulkevat tuotteet ja C kaupassa Prix-Garantie nimiset. Pakkaus on aina sama ja joskus pitää katsoa kaksi kertaa ettei anna kissalle muroja ja lapselle kissanruokaa.Coop taas on toditettavasti pakannut tuplasti tai jopa kolminkertaisesti kalliimpia keksejä siis samoja keksejä kumpaakin pakkaukseen. Toinen komia ja alkuperäinen toinen se "halpis". Tsot tsot.! M -Budget tuotteet ovat suorastaa IN . Nuoriso järjestää jopa kemuja sillä motolla, en kyllä meinaa uskoa ettei niissä juoda alkoholia ;o) ja sitä nyt EI saa Migrosta.
Muutenhan joka ruokakaupasta löytyy valikoima kaikenlaatuista ja prosenttista alomahoolia sekä tupakkatuotteita.
Erään huomion olen tehnyt joku aika sitten. Siinä missä täällä hyllyt notkuvat eläinten ruoista ne suomessa notkuvat karkista. Ihan totta.! En kyllä ole tarkistanut suomessa eläintenruokahyllyjä pitkään aikaan mutta ne karkkihyllyt!!!!! Oi ja voi mikä valinnan vara ja mikä määrä!!
No juu. Poikkean vielä oikeisiin halpisketjuihin ja ne ovat alkaneet nousemaan kuin sienet satteessa. Saksalaiset ketjut ALDI ja LIDL tekevät tuloaan kohinalla. M ja C ostivat kaikki sveitsiläiset halpahallit jo etukäteen. Elintarvikkeiden hinnat ovat putoamaan päin ja siitä kiitän juurikin saksaa. Danke sehr. :o) Itse tykkään käydä erilaisissa kaupoissa mutta "pääkauppani" on M sieltä saan kuponkeja sitten ja ne ovat silkkaa rahaa oliko se nyt niin että 1 Frangi= yksi piste ... sama minulle. Tällä kertaa sain yli 100 Frangin kupongit ;O)
Tietenkin C harrastaa samantapaista asiakkaiden tilastointia ja heillä on Katalogi josta asiakas saa tilata pisteillään tavaraa jota ei tarvitse tai vaikka lentomaileja.
"Kunnon" sveitsiläinen ei pistä nenäänsä saksalaisen ketjun kauppaan ja JOS niin siellä ollaan hiljaa. Ihana kulkea Aldin rivejä siinä puheensorinassa (josta en ymmärrä juuri sanaakaan). Entisen Jugoslavian maiden kansalaisia, Turkkilaisia, Italialaisia jne. Aivan ihana kansainvälinen tunnelma siis.
Sitten on vielä maatalousyrittäjien ylläpitämä kauppaketju VOLG ( kallis mutta kullan arvoinen minullekin autoa ajamattomalle ) joka löytyy useimmista pikkukylistä kuten meiltä . Joitain muitakin pieniä yksityispohjaisia kauppaketjuja on .

8 kommenttia:

Marjut kirjoitti...

Voi kirjoita vaan:) Yritän minäkin enempi kommentoida ;) Joskus vaan on olevinaan niin kiire että hyppii blogista blogiin ilman merkin jättämistä.

Minä käytän varmaan eniten Cooppia ja Denneriä, koska molemmat ovat omalla kylällä. Dennerhän on nykään Migrosin omistama, eikö ?
Itse olen niitä jotka ei paljon käy Aldissa, minä en oikeasti löydä sieltä mitään ;) Olen niin tottunut tiettyihin tavaramerkkeihin ettei tahdo osta muita sitten ostaa. Meillä on kyllä 20 kilsan päässä nyt uusi Aldi, samoin siellä on sitten Migros.

Anonyymi kirjoitti...

Hauska postaus! Nautin muutenkin blogisi lukemisesta. Itse vaan lueskelen toisten blogeja, omaa ei ole enkä yleensä sen vuoksi kommentoi blogeja... Asuin tilapäisesti vajaan vuoden Sveitsissä, kävin ostoksilla etupäässä Coopissa ja Migrossa, mutta en huomannut sitä, ettei siellä myydä tupakkaa eikä alkoholia. Tupakkaa en käytä, mutta viiniä kyllä ostin, en enää muista mistä kaikista kaupoista.

Nautin siitä, että ulkomaisissa kaupoissa voi tehdä löytöretkiä! Tosin eineksiä ei oikein löytynyt kuin sellaisia uunissa valmistettavia, ei mikrokamaa. Ei ainakaan niistä minun sikäläisistä lähikaupoista. Lähi-Dennerissä muuten oli lounastauko klo 12-14, ja sitä tietty aluksi ihmettelen kun riuhdoin ovenripaa aivan turhaan keskellä päivää!

terkuin entinen Allschwilin asukas

elsi kirjoitti...

Kiva kuulla että luet blogiani anonyymi. Ei se minua ollenkaan haittaa ettei sinulla ole omaa mitä lukea ;o)
Onko Allschwil missä Kantonissa?

Anonyymi kirjoitti...

Allschwill kuuluu Basel Landiin, vaikka eihän sieltä ollut pitkä matka Baselin (Stadt) keskustaan. Silti molemmat ovat oma kanttoninsa.

Kaunista vuoden jatkoa ja kirjoitusintoa sinulle sinne Winterthuriin!

minna kirjoitti...

Meillä täällä naapurissa on ihan toiset kaupat ja lukiessani ajattelin, mikä ehkä vastaisi meidän kauppojamme. Paitsi etten ole yhteenkään alkottomaan törmännyt, en edes huoltoasemaan. Mäkkärissäkin taitaa olla olutta myynnissä... ainakin ennen oli;) ;)

elsi kirjoitti...

Täällä ei mäkkärissä olutta saa mutta siellä naapurissa.
Huoltoasemat myyvät samoin päihdeaineita.
Onkohan missään kauppaketjussa teillä minna pisteiden keräys systeemiä tai vastaavaa?
Tykkään saksassa ollessani käydä Neukaufissa. Pari kertaa vuodessa käymme vain puolen tunnin ajomatkan päässä hammaslääkärissä siellä teillä ja siihen yhdistyy toki ostosreissu. Konstanz on myös aika lähellä ja aion käydä siellä taas useammin tulevaisuudessa. Elokuviinkin pääsee aikalailla halvemmalla kuin alppimaassa.
Baselin kantoni onkin minulle aika tuntematon anonyymi mutta toki itse Basel on "tuttu" . Nämä siestat keskellä päivää ovat osin yhä voimassa. Kyläkaupoissa varsinkin. Meillä on muistaakseni juuri tuo 12-14 turha mennä kaupalle asti. Illalla kauppa on kiinni "jo" 18:30. Isommat liikkeet kaupungilla osin kahdeksaan illalla ja läpi päivän. Kerran viikossa on Abendverkauf. Silloin voi ostoksia tehdä yhdeksään asti. Onko saksassa vielä sellainen käsite kuin Langer Samstag? Lauantaisin kaupat memivät ennen kiinni jopa kolmelta iltapäivällä, nykyään lähinnä kello 5 illalla-

minna kirjoitti...

On täällä sellainen pistesysteemi monissa kaupoissa, että kun niitä kerää, saa jotain määrättyä tavaraa halvemmalla. Extra Marktissa on ollut nyt sellainen astiastonkeräyssysteemi tällä tavalla ja kerran oli jotain veitsiä. Mä en niitä keräile, kun ei ole sattunut mieleistä tavaraa keräyskohteeksi. Viime talvena piti liimailla sellaisia tarroja kupunkiin ja kun se oli täynnä, sai jonkun jutun, en muista minkä. Se tarrojen liimailu oli tyttären mielipuuhaa jonnekin ajaessamme. Niitä lojui autossa aina siellä täällä... ;D

Neukaufissa mäkin tykkään käydä!

Langer Samstag on mennyttä aikaa, nykyään ruokakaupat on auki ma-la 8-22. Mittagspaussi alkaa olla mennyttä aikaa sekin ja pankkien keskipäivän sulkemisesta on luovuttu nyt. Vau! En olisi uskonut että SE tulee ;D

Seuraavaksi tulee varmaan kauppojen sunnuntaiaukioloaika...

elsi kirjoitti...

Kiitos vastauksista minna. Ymmärinkö oikein että asutte Hannoverin paikkeilla?